Fethiye, Akdeniz Bölgesi’nin batı kesiminde, Muğla iline bağlı bir ilçedir. Yüzölçümü 3.059 km²’dir. Muğla ili de dahil en geniş yüzölçümüne sahiptir. Doğu ve Güneydoğu’da Antalya ili, güney, güneybatı ve batıda Akdeniz, kuzeybatıda Dalaman ilçesi, kuzeyde de Denizli ve Burdur illeriyle çevrilidir. Antik Telmessos kentini de içinde saklayan Fethiye ilçesi, Fethiye körfezi’nin doğusunda, Fethiye ovası’nın güneybatısında yer alır.

Diğer merkezlerle karayolu ulaşımının kolaylığı, yılın her ayında yolculuğunuzun zevkli ve rahat geçmesini sağlar.Fethiye; limanı ve marinasıyla, deniz yolculuğunu seçenler ve yatçılar için geniş imkanlar sunar.Ayrıca 35 km yakınındaki Göcek Koyu ve marinaları da son yıllarda Akdeniz’deki yatçıların en uğrak yerleri arasında yer alır.

Tarih
Fethiye’nin antik dönemlerdeki ismi; ‘Telmessos’dur. Bu kentin Likya ve Karya uygarlıklarının sınırında İ.Ö. 5. yy. da kurulduğu bilinmektedir. Günümüze ulaşan kalıntılardan, Helenistik ve Roma dönemlerinde kentin oldukça zengin ve yüksek bir kültüre sahip olduğu ve tanrı Apollon’a adanmış ünlü bir kehanet merkezi olduğu anlaşılıyor. Antik Telmessos’un  Likya’ya özgü kaya mezarları, lahitleri, kale ve tiyatrosu bütün görkemiyle adeta Fethiye’yi süslemektedir.

İklim
Bölgede Akdeniz iklimi egemendir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve  yağışlıdır. Sıcaklık ortalama, yaz aylarında yaklaşık 30 derecedir, Kış aylarında 10 derecedir. Deniz suyu sıcaklığı 16 derece altına düşmemektedir.

Gezilecek Yerler

Gemiler Adası
Kaya Köyünün arkasındaki tepeyi aşarak gelen yol, sizi zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrelenmiş bir başka güzelliğe, Gemiler Koyuna ulaştırır. Gemiler Koyunun tam karşısındaki St. Nicholas (Gemiler Adası) na bir tekne ile geçilebilir ve Bizans döneminden kalma kalıntıları görebilirsiniz. 1990 yılında bir Japon Arkeoloji heyetinin Fethiye Müzesi ile birlikte başlattığı kazılarda gün ışığına çıkartılan buluntulardan, adanın erken Hıristiyanlık döneminde önemli bir ziyaret merkezi olduğu ve denizler azizi Nicholas’ın bu adada yaşadığı anlaşılıyor. fethiye gezilecek yerler hakkında daha fazla bilgi yakında vereceğiz.

Araxa
Araksa, Fethiye’de Ören Köyü yakınında, Lykia, Phrygia ve Pisidia sınırları arasında kalmış antik bir kenttir.

Araksa ismi Luwi ve Karia dillerinde “sunağı olan mabet” anlamındadır. Likçe yazıtlarda bu kentin ismi Araththi olarak geçer. Plinius eski Likya birliğinden bahsederken bu birliğe dahil olan 36 kasaba ve kentlerin içinde Araksa’nın da olduğundan bahseder. Kentin ne zaman kurulduğu bilinmediği gibi antik tarihlerde de belirgin bir bilgi verecek bulguya rastlanmamıştır. Yalnızca M.Ö. 2000’lerde komşusu Boubon ve Kibyra kentleri ile savaşmıştır.

Kentten günümüze ulaşan belirgin bir kalıntı bulunmamaktadır. Yalnızca Evren (Ören) köyünün yanındaki tepenin yamaçlarında üst-üste konulmuş kayalardan yapılmış bir kalenin izleri görülmektedir. Bunun yanı sıra birkaç kaya mezarı ile Lykia tipi lahitler çevrede dikkati çekmektedir. Bizans döneminde ise bir piskoposluk merkezidir.

Tlos
Fethiye’den 45 km uzaklıktaki Tlos, Hititlerin Dlawa olarak tanımladıkları ve Likya’nın 19. yy kadar varlığını sürdüren en eski yerleşimlerinden biridir. Likya Federasyonu bir “spor kenti” olarak bilinir ve mitolojik kanatlı at Pegasus ile onun kahramanı Belleforontes’in burada yaşadığına inanılır.

Letoon
Tarihsel kaynaklara göre Tanrıça Leto’ya adanarak kurulan Letoon, Likya Federe Birliğinin “kutsal kenti” ve “ dinsel merkezi”dir. Likya’nın bütün kutsal törenlerinin burada yapıldığı bilinmektedir.

Pınara (Minare Köyü):
Likya’nın “güzellikler merkezi” olan Pınara’ya , Fethiye – Kaş karayolundan Minare Köyüne giden yoldan ulaşılır. Güvercin yuvası biçiminde yuvarlak bir tepenin yamacına kazılmış sayısız mezarın görüntüsü gerçekten heyecan vericidir. Kalp biçimli hazırlanmış sütunların çevrelediği ve tanrıça Afrodit’e adanmış kalp planlı bir tapınak belki de Pınara’yı görülmeye değer kılan en ilginç yapılardan biridir.

Cadianda
Cadianda antik kenti, Fethiye ilçe merkezinden 20 km uzaklıktaki Üzümlü yakınlarında bulunur. Antik dönemlerin Cyclop (Kiklop) duvarlarının dünyadaki en güzel örneklerinden sayılan yapılar, spor kompleksi, tiyatro, Heroon diye adlandırılan tapınak tipi anıtsal mezar ve agora Cadianda’da günümüze ulaşan görülmeye değer yapılardan birkaçıdır.

Kayaköy
Tarihi Fethiye Kalesinin arkasından güneye doğru giden dağ yolunu izlerseniz, 7 km ötede Anadolulu Rumların 1922 yılına kadar yaşadıkları büyüleyici bir yerleşim yerine ulaşırsınız. Geçmişte Kaya Köyü, “Levissi” olarak isimlendirilmiştir. 1922 yılında iki ülke arasında yapılan bir nüfus değişimi anlaşması gereği, Trakyalı Türkler ve Anadolulu Rumlar karşılıklı olarak yer değiştirmişler, ancak bu bölgeye gelen Trakyalı göçmenler çevre koşullarına uyum sağlayamadıkları için, köyü kısa sürede terk etmişlerdir. Kaya Köyü, 1923 yılından bu yana terkedilmiş bir “hayalet kent” görüntüsüyle ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Telmessos Antik Tiyatrosu
Telmessos antik tiyatrosu,Fethiye kent merkezinde bulunur. Tipik bir Roma özelliği gösteren tiyatronun 2. yy dan daha önce de Yunan tarzında yapılmış başka bir tiyatronun üzerine inşa edildiği biliniyor. 1993 yılında Fethiye Arkeoloji Müzesi tarafından yapılar kazılarla ortaya çıkartılan yapının, oturma ve sahne bölümlerinin restore edilmesi için yapılan çalışmalar bulunmaktadır.

Ölüdeniz (Blue Lagoon):
Yüzme ve su sporları için kristal berraklığında turkuvaz renkli denizi, bembeyaz kumsalı ve gökyüzünden hiç eksik olmayan güneşi ile dünyanın gözdesi Ölüdeniz’i keşfedin… Durgun suyu ve korunaklı yapısıyla Ölü bir denize benzeyen lagun, Kumburnu Ulusal Parkı ve Belcekız Plajı ile size kolayca unutamayacağınız doğal bir cennet manzarası içinde tatil olanağı sunar.

Fethiye’den Ölüdeniz’e çamlar arasından giden yol 14 km’dir.Turkuaz denizi,ölü misali kıpırdamayan denizi,altını andıran kum plajıyla Belcekız Koyu gene görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.
Kumburnu Belcekız inlice Plajı Fethiye’ye ile 14 km uzaklıktaki Ölüdenizi birbirinden ayırır. Birçok hotel , kamp, motel ve yılın boyunca açık restoranlar bulunmaktadır.

Kıdrak
Kıdrak kumsalları, çam ağaçları ve berrak denizi ile Ölüdeniz ve Belcekız Plajına 3 km mesafede yer almaktadır.

Faralya
Kıdrak yolunun sonunda bulunan sahil köyü Faralya , vahşi doğası, uygun iklim, dost canlısı insanları ile gezginlerin ilgisini çeken bir tatil yeridir.

Bu şehre isterseniz ”mavi yolculuk sayesin’de gidebilirsiniz Fethiye tekne kirama imkanların’dan yararlanabilirsiniz.

Kelebekler Vadisi :
Derin bir vadinin tabanında yer alan Kelebekler vadisi Fethiye’nin en güzel koylarından birisidir. Vadide İlkbahar aylarından başlayarak yılın büyük bölümünde Jersey Tiger (kaplan Kelebekleri) nin de aralarında olduğu 40 dan fazla tür kelebeği gözlemlemek mümkündür.
Fethiye çevresinin en çarpıcı yerlerinden birisi Kelebekler Vadisi’dir. 1995’in 8 Şubat’ında 1. derecede doğal SİT ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide biraz zahmetlice tırmanıştan sonra milyarlarca, milyarlarca kelebeğin kayaları, ağaçların gövdelerini ve yapraklarını, kısacası her yeri bir şal gibi örttüğünü görmek insan üzerinde büyüleyici bir etki yaratmaktadır.

Saklıkent:
Saklıkent,  Fethiye’nin hemen arkasında, yüksek  Toros Dağlarından gelen coşkun suların aşındırması ile oluşan bir doğal güzellik. Sıcak yaz günlerinde kanyonda sular içinde yapacağınız bir yürüyüşle serinleyecek, yöre mutfağından örneklerin ve taze alabalıkların sunulduğu restoranlarda yemek keyfini yaşayacaksınız. 300 mt derinliğinde ve 18 km uzunluğundaki kanyon, fotoğraf meraklılarının da gözdesi durumundadır.

Yakapark
Yakapark İnsan emeği ve yaratıcılığı ile doğanın oluşturduğu, doğa ve su sesinin oluşturduğu gizemli bir atmosferde unutulmaz anlar yaşayabileceğiniz eşsiz bir mesire yeridir.

Göcek
Göcek, geçmişte Likya uygarlığının gelişmiş iki kenti olan Telmesos (Fethiye) ve Kaunos (Dalyan) arasında kalmış bir Likya yerleşimidir. Ne yazık ki bir çok nedenden ötürü antik Kalimçe’den bugüne çok az yapı kalmıştır. Ana yerleşim alanı da net olarak tespit edilemediği için de herhangi bir kazı çalışması yapılmamıştır. Ana kaynak olan antik dönem yazarlarının da eserlerinde varlığı ve hikayesi hakkında yeterli bilgi vermemesi yerleşimin geçmişinin sır olarak kalmasını sağlamaktadır. Ancak koylarda ve Fethiye yolu üzerinde rastlanan kaya mezarları, anıt mezar ve hamam görülebilir. Dünya mirasi şehrine sizde en uygun fiyatlar ile uçak veya otobus bileti biletbayi.com sitesi üzerinden temin edebilirsiniz bilet karşılaştırmalı şekilde.

Ayrıca Tersane Adasında antik ve yakın dönemden kalma kalıntılar bulunmaktadır. Bölgenin coğrafi yapısı dikkate alındığında mitolojide yeralan Daidalos ve Ikarus efsanelerinin de Göcek’te geçtiği düşünülebilir.

Göcek’ten tekne turları ile ulaşılan Kapıdağ yarımadası üzerinde ise Krya, Lisai ve İydai antik kentleri bulunmaktadır. Ulaşım zorluğu nedeni ile bu antik yerleşimlerde de kazı yapılamamıştır. Ancak bu yerleşimlerden günümüze görülebilir kalıntılar ulaşmıştır

 

Çalış Plajı
Fethiye şehir merkezine 5 km uzaklıkta olan Çalış Plajı, Fethiye merkezinde denize girilen ve üzerinde bir çok turistik tesisi barındıran şirin bir yerdir. Gündüz denize girmenin ,akşam

üzeri de adaların üzerinden batan güneşin muhteşem görüntüsünü seyretmenin zevkini tatmak isteyenler için muhteşem bir yerdir. Gün batımı eşliğinde, yemeklerini yiyerek romant

ik bir ortamda yorgunluğunu atmak isteyenlerin sık sık ziyaret ettiği Çalış Plajı, uçsuz bucaksız görünümlü kumsalı ve kumsal boyunca sıralanmış çok sayıda alışveriş ve konaklama tesisleri ile ziyaretçileri kendine hayran bırakacak güzellikte olan bir tatil yeridir. Plajı iyi rüzgar aldığı için sörf yapmayada elverişli olan Çalış Plajı, sık sık sörf yapanların renkli görüntüleri ile süslenir.

Çalış adının, Ahmet Gazi`nin Çalış sahiline yakın bir yerde yaptığı savaş sırasında, düşman saldırısı karşısında direnen yaşlı bir askere’ dayan baba biraz daha çalış düşmanı yenmemize az kaldı ‘şeklindeki sözünden kaynakladığı rivayet edilir.

Türkiye’de Caretta Caretta denilen deniz kaplumbağalarının yumurta bırakarak ürediği 17 plaj olduğunu düşünürsek Çalış plajı bu 17 plajdan biridir. Gündüz denize dalarak kendini gizleyen  Caretta Caretta`lar, her yıl nisan ayının ortalarına doğru başlayıp, kasım ayına kadar olan dönemde geceleri kumsala çıkarlar. Nisan ayının ortalarından itibaren iki ay boyunca kumsala yumurta bırakan Caretta Carettalar açısından bu iki aylık dönem,üremeleri için en uygun dönemdir